ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Ισόβια για την πυρπόληση 32χρονου


Του Κώστα Καντούρη kantouris@hotmail.com
    Ισόβια κάθειρξη επέβαλε χθες το μικτό ορκωτό δικαστήριο Θεσσαλονίκης σε 31χρονο, ο οποίος τον περσινό Ιούνιο και μπροστά στα μάτια δεκάδων περαστικών πυρπόλησε 32χρονο στην πλατεία Ναυαρίνου, με συνέπεια ο τελευταίος να χάσει τη ζωή του.
    Ο κατηγορούμενος δεν αρνήθηκε την πράξη του, υποστήριξε όμως ότι είχε κάνει χρήση LSD, χασίς και αλκοόλ, ότι είχε παραισθήσεις και ότι δεν είχε επίγνωση της πράξης του, την οποία, όπως υποστήριξε, πληροφορήθηκε την επόμενη μέρα.
    Το πρωτοφανές περιστατικό συνέβη λίγο πριν τη μία τα ξημερώματα της 26ης Ιουνίου 2013 στην οδό Γούναρη 25. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μάρτυρες κατέγραψαν τον διαπληκτισμό μεταξύ των δύο και είδαν τον κατηγορούμενο να επιστρέφει κρατώντας μια χύτρα με οινόπνευμα, με το οποίο περιέλουσε τον 32χρονο και του έβαλε φωτιά, τραυματίζοντάς τον πολύ σοβαρά. Το θύμα κατάφερε, τις πρώτες ώρες που είχε τις αισθήσεις του, να υποδείξει τον 31χρονο, ο οποίος συνελήφθη την επόμενη μέρα από την αστυνομία.  Όμως τρεις μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο, δεν άντεξε στα σοβαρά εγκαύματά του και έχασε τη ζωή του.
    Οι διωκτικές αρχές είχαν μεταφέρει ως πρώτη εκτίμηση για τα αίτια του επεισοδίου διαμάχη μεταξύ τοξικομανών. Όμως ο κατηγορούμενος τόνισε ότι δεν είναι τοξικομανής παρά μόνον ότι έκανε χρήση εκείνη την ημέρα, ενώ και οι συγγενείς του θύματος βεβαίωσαν πως παλιότερα είχε κάνει χρήση, αλλά περιστασιακά.
    Στην απολογία του ο 31χρονος επέμεινε στα όσα ισχυρίστηκε από την αρχή, ότι δηλαδή δεν αντιλήφθηκε τι συνέβη, ούτε θυμάται λεπτομέρειες για το περιστατικό, χωρίς να αμφισβητήσει όσα κατατέθηκαν από τους μάρτυρες. “Εάν ήμουν στα λογικά μου, δεν υπήρχε περίπτωση να κάνω κάτι τέτοιο σε άνθρωπο”, ανέφερε και ζήτησε πολλές φορές συγγνώμη από την οικογένεια του 32χρονου.
Η ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ
    Ο καβγάς που οδήγησε στον τραγικό θάνατο του 32χρονου φαίνεται πως έγινε για μια μακαρονάδα.   Συγκεκριμένα, ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας που μπόρεσε να φωτίσει τα αίτια του περιστατικού περιέγραψε ότι το θύμα έτρωγε μακαρονάδα, τον πλησίασε ο κατηγορούμενος και τα μακριά μαλλιά του έφτασαν στο πιάτο. Το θύμα τον έβρισε και ο κατηγορούμενος έφυγε για να επιστρέψει με τη χύτρα και το οινόπνευμα.
    Ο 31χρονος στην απολογία του περιέγραψε πως εκείνη την ημέρα γιόρταζε ο ίδιος και οι φίλοι του επειδή είχε εγκριθεί επιχορήγηση για το κατάστημα με βιολογικά προϊόντα που είχε ανοίξει. “Είχαμε πιει πολύ και πήγα στην πλατεία να ψωνίσω από μια κάβα. Πήρα από έναν άγνωστο χασίς και ένα χαρτονάκι με LSD το οποίο κατάπια όταν επέστρεψα στο κατάστημα, ενώ είχα καπνίσει και κάνναβη”, ανέφερε. Περιέγραψε με λεπτομέρειες τις παραισθήσεις που έβλεπε και ότι όταν περπατούσε τα πρόσωπα των ανθρώπων ήταν παραμορφωμένα και τρόμαζε. “Μέχρι εκεί θυμάμαι. Μετά ξύπνησα στο σπίτι μου την επόμενη το πρωί χωρίς να γνωρίζω τίποτα”, ισχυρίστηκε.
    Το δικαστήριο απέρριψε τους αυτοτελείς ισχυρισμούς που υποβλήθηκαν να αναγνωριστεί το ακαταλόγιστο στον 31χρονο, όπως και τη χορήγηση δύο ελαφρυντικών, και ομόφωνα αποφάσισε να τον κηρύξει ένοχο επιβάλλοντας ισόβια κάθειρξη.