ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Οι 10 καλύτερες μακαρονάδες στην Αθήνα

Έ, τι άλλο θα περιμένατε από εμένα ????
Βέβαια, και το 50ρι για δύο, ‘’τσούζει’’ αρκετά, αλλά….
ΑΝ ΠΕΤΥΧΕΙ Η ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ, ΤΥΦΛΑ ΝΑ ‘ΧΕΙ Ο ΑΣΤΑΚΟΣ’’ ( δικό μου )
Το ρεπορτάζ μιλάει για Αθήνα, αλλά, για να το συμπληρώσω, στη Θεσσαλονίκη η καλύτερη μακαρονάδα είναι ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΩ ΕΓΩ !
του Γιώργου Κόκουβα
    Πού θα δοκιμάσετε τα καλύτερα φρέσκα ζυμαρικά της Αθήνας;
    Ποιες είναι οι πιο αυθεντικές ιταλικές γωνιές της πόλης και πού θα βρείτε τις πιο νόστιμες ελληνικές εκδοχές της αγαπημένης σας μακαρονάδας;
    Με ένα πιρούνι στο χέρι, αναζητήσαμε τις νοστιμότερες ταλιατέλες, την πιο χορταστική γαριδομακαρονάδα, τις πιο σπιτικές μακαρονάδες με κιμά και τις πιο ιδιαίτερες ιταλικές συνταγές, και τις συγκεντρώσαμε σε ένα άτυπο top 10 μακαρονο-απόλαυσης στην Αθήνα. 
Dal Professore  Διονύσου 47 & Χατζηαντωνίου, Μαρούσι, τηλ: 210 6149000, 210 6149001
    Ξεκινάμε με… καθαρόαιμη ιταλική κουζίνα, που σημαίνει χειροποίητα ζυμαρικά, σάλτσες βασισμένες σε γνήσιες ιταλικές συνταγές, φίνες γεύσεις και κομψό περιβάλλον. Αγαπημένη γεύση, τα απολαυστικά λαζάνια με μοσχαρίσιο κιμά και κρέμα από λιωμένη παρμεζάνα. Υπολογίστε περί τα 25€ κατ’ άτομο για ένα πλήρες γεύμα.  *Update: Για την καλοκαιρινή περίοδο του 2014, το Dal Professore μεταφέρεται στη Νάξο - στην αθηναϊκή του διεύθυνση θα επιστρέψει τον Σεπτέμβριο.
Da Bruno  Αγίου Αλεξάνδρου 46, Παλαιό Φάληρο, τηλ: 2109818959
    Η ιταλική πρεσβεία το έχει βραβεύσει ως εκπρόσωπο της γευστικής κουλτούρας των «γειτόνων» μας, γι’ αυτό και εμπιστευόμαστε το ιταλικό εστιατόριο του Παλαιού Φαλήρου για το γευστικό μας ταξίδι στη Ρώμη.    Οι ταλιατέλες με σολομό, χαβιάρι και ροζέ σάλτσα είναι από τα αγαπημένα μας πιάτα φρέσκων ζυμαρικών – συνοδεύστε την με σαλάτα Leonardo με κοτόπουλο, καλαμπόκι, μανιτάρια, γκούντα και σος βινεγκρέτ, καθώς και ιταλικό κρασί και υπολογίστε περί τα 20-25€ κατ’ άτομο
Καλωσόρισμα του Αντώνη  Γεωργίου Λύρα 41, Νέα Κηφισιά, τηλ: 210 8017869
    Ξεφεύγουμε ελαφρώς από την ιταλική παράδοση, για να αφεθούμε στην ελληνική, και να καθίσουμε στα τραπεζάκια της ταβέρνας του Αντώνη, είτε στον κλασικό, κομψό εσωτερικό χώρο είτε κάτω από τα δέντρα της αυλής, απολαμβάνοντας φοβερή… κατσικομακαρονάδα, ήτοι κατσίκι στην κατσαρόλα, μαγειρεμένο σε σιγανή φωτιά και σβησμένο με σαντορινιό κρασί, με χοντρό μακαρόνι βρασμένο στη σάλτσα του. Εξαιρετική επίσης και η μακαρονάδα με κόκορα κοκκινιστό στο τηγάνι – πάντα με χοντρό μακαρόνι. Συνοδεύστε με τα φρέσκα σπιτικά πιτάκια από την λίστα των ορεκτικών, φρέσκες σαλάτες εποχής και υπολογίστε περί τα 25€ κατ’ άτομο για πλήρες γεύμα. 
Τόνυ Μπονάνο  Παπαναστασίου 63, Καστέλλα, τηλ: 2104111901
    «Μαφιόζικη» διακόσμηση στο εσωτερικό, υπέροχη θέα στην βεράντα, σε πλεονεκτική θέση στον λόφο της Καστέλας για χάζι στο λιμάνι και υπέροχες ιταλικές γεύσεις, με σπεσιαλιτέ φυσικά τις μακαρονάδες.  Αγαπημένα πιάτα ζυμαρικών είναι οι παπαρδέλες με μελιτζάνες ραγού και καραμελωμένο κρεμμύδι και οι ταλιατέλες με πανσέτα, ντομάτα και κρεμμύδι. Τα ζυμαρικά κυμαίνονται στα 12€ ανά μερίδα – για πλήρες γεύμα υπολογίστε περί τα 20-25€ κατ’ άτομο
Κανέλλα  Κωνσταντινουπόλεως 70, Γκάζι, τηλ: 2103476320
    Καλές οι αυθεντικές μακαρονάδες, αλλά για κάποιους από εμάς, είναι ακόμα καλύτερες οι αυθεντικές σπιτικές μακαρονάδες με κιμά. Μία τέτοια, και μάλιστα από τις καλύτερες που έχουμε δοκιμάσει στην Αθήνα, σερβίρει το αγαπημένο στέκι για μαγειρευτά στο Γκάζι, που επιπλέον διαθέτει μερικές ακόμη επιλογές ζυμαρικών, όπως τα «λυριά» (στριφτά ζυμαρικά με μελιτζάνα) και τις χυλοπίτες κοτόπουλο με κολοκύθι και κρέμα άνηθου. Υπολογίστε περί τα 12€ κατ’ άτομο για πλήρες γεύμα. 
Al Pino  Λ. Ποσειδώνος 4 και Ναΐάδων 1, Παλαιό Φάληρο, τηλ: 210 9880311
    Όμορφο, φωτεινό περιβάλλον, kid friendly ατμόσφαιρα που το κάνει ιδανικό για οικογενειακά γεύματα και κοντά στην παραλία του Φλοίσβου για να συνδυάσετε το φαγητό με μια όμορφη βόλτα, το Al Pino σερβίρει εξαιρετικές μπρουσκέτες, πίτσες και ριζότο, αλλά η αδυναμία μας είναι τα χειροποίητα, φρεσκότατα ζυμαρικά σε μεγάλες μερίδες, όπως η απλή, κλασική και απολαυστική Pomodoro με σπαγγέτι και σιγοψημένη σάλτσα ώριμης ντομάτας, σκόρδο και φρέσκο βασιλικό ή η Ολιμπρέζε, ήτοι ταλιατέλες με προσούτο, πιπεριά, καρέ ντομάτας, κρέμα γάλακτος και παρμεζάνα αρωματισμένη με λάδι τρούφας. Οι μακαρονάδες κυμαίνονται μεταξύ 8 και 17€ περίπου – υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο. Όσοι μένετε πιο κοντά στον αθηναϊκό βορρά, σημειώστε ότι πλέον λειτουργεί και δεύτερη γωνιά Al Pino, στο Μαρούσι (Β. Σοφίας 50 και Μητροπόλεως, τηλ: 210 8020011). 
Κατσούρμπος  Αμύντα 2, Παγκράτι, τηλ: 2107222167
    Έχει και η Κρήτη την δική της παράδοση στα ζυμαρικά, και η ιστορική ταβέρνα του Κατσούρμπου στην πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι φροντίζει να την τιμήσει φτιάχνοντας χειροποίητες μακαρούνες με σάλτσα ντομάτας και ξηρό ανθότυρο, αλλά και τα πολύ ιδιαίτερα χειροποίητα ζυμαρικά μούστου με κρέμα ανθότυρου. Αν είστε φαν των ζυμαρικών, αλλά και ορκισμένοι κρεατοφάγοι, δοκιμάστε τον σπιτικό, κρασάτο κόκορα με τις χυλοπίτες. Από τον Μάιο και για όλο το καλοκαίρι, μάλιστα, έχετε έναν ακόμη λόγο να επισκεφθείτε τον Κατσούρμπο – η ταβέρνα γιορτάζει τον ερχομό του καλοκαιριού με προσφορά ατομικού μενού των 10€, με επιλογή ορεκτικού, σαλάτας, κυρίως πιάτου και κρασιού ή ρακής από τον κατάλογο, από Δευτέρα έως Πέμπτη μέχρι τις 19.00. Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες, υπολογίστε περί τα 17-20€. 
Aglio, Olio & Peperoncino Πορινού 13, Μακρυγιάννη, τηλ. 210 9211801
    Στον ατμοσφαιρικό χώρο που θυμίζει ιταλική trattoria κοντά στην γειτονιά της Ακρόπολης, το Aglio, Olio e Peperoncino εξειδικεύεται στις μακαρονάδες, οι οποίες σε τιμή ποικίλουν μεταξύ 8 και 16€. Αν ψάχνετε κάτι απλό, επιλέξτε την Aglio Olio ή τα σπαγγέτι με εξαιρετική σάλτσα πέστο ενώ αν θέλετε πιο εξεζητημένες γεύσεις, δοκιμάστε τις παπαρδέλες με σος καρύδι ή με μανιτάρια, που καταφθάνουν ιδιαίτερα μελωμένες και λαχταριστές. Υπολογίστε περί τα 20-25€ κατ’ άτομο για πλήρες γεύμα με ποτήρι κρασί. 
Ο Καραβίδας  Δεμιρδεσίου 89, Νέα Ιωνία, τηλ: 2102714585
    Γίνεται αφιέρωμα σε απολαυστικά ζυμαρικά, χωρίς την απαραίτητη μακαρονάδα θαλασσινών; Παραδόξως, την καλύτερη την έχουμε δοκιμάσει αρκετά μακριά από τη θάλασσα, στη Νέα Ιωνία. Πρόκειται για το ταβερνάκι του Καραβίδα, που απλώνει τραπεζάκια και στην φαρδιά βεράντα δίπλα από το πεζοδρόμιο, και εξειδικεύεται στις γαριδομακαρονάδες, τις μακαρονάδες θαλασσινών και τις αστακομακαρονάδες, που μπορεί να ανεβάζουν ελαφρώς τον λογαριασμό, αλλά είναι ιδιαίτερα χορταστικές.  Οι δεμένες σάλτσες και τα ολόφρεσκα υλικά, άλλωστε, εγγυώνται πάντα ένα πεντανόστιμο αποτέλεσμα. Οι παραπάνω μακαρονάδες δύο ατόμων κυμαίνονται μεταξύ 28 και 40€. Δοκιμάστε επίσης το κλασικό καλαμαράκι, το ψητό χταπόδι, τις γαρίδες σαγανάκι ή την σαλάτα «αρμύρας», συνοδεύστε με ουζάκι ή κρασί και υπολογίστε περί τα 20-25€ κατ’ άτομο για πλήρες γεύμα. 
Maltagliati  Τερψιθέας 16 και Σολωμού, Παλαιό Φάληρο, τηλ: 210 9816445
    Το ήσυχο, φινετσάτο ιταλικό ταβερνάκι με την όμορφη σάλα και την δροσερή αυλή εξειδικεύεται στα φρέσκα ζυμαρικά πέντε διαφορετικών τύπων: Φετουτσίνι, λινγκουίνι, καζαρέτσε, μαλταλιάτι και γεμιστά ραβιόλια. Δοκιμάστε τα σιτσιλιάνικα καζαρέτσε με μοτσαρέλα, ντοματίνια, βασιλικό και σκόρδο, λινγκουίνι με μελιτζάνα, καζαρέτσε με χωριάτικο λουκάνικο, φετουτσίνι αλ ραγού με σάλτσα ντομάτας και κιμά και την αυθεντική καρμπονάρα φετουτσίνι με αυγό, πανσέτα και παρμεζάνα. Μην ξεχάσετε να συμβουλευτείτε και το μενού ημέρας που συχνά κρύβει εκπλήξεις, και δοκιμάστε τα εξαιρετικά ιταλικά για το κλείσιμο, όπως την τιραμισού και την κρέμα μαύρης σοκολάτας με αμύγδαλα. Υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο για ένα πλήρες γεύμα. 
Είμαι βέβαιος, ότι στην Αθήνα των τόσων εκατομμυρίων κατοίκων, δεν είναι μόνο αυτά ΠΕΡΙΦΗΜΑ ΜΑΓΑΖΙΑ για την μακαρονάδα τους. Ίσως και στην γειτονιά μας να υπάρχουν κάποια, που εκπληρούν τις μακαρονογαστριμαργικές απαιτήσεις μας. Όσο για τις τιμές, έ, κάποιες τις βλέπω λίγο ‘’τσιμπημένες’’. Στο κάτω – κάτω, ό τι και να είναι, ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ είναι.